Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle

Litteraturdagen 2023

Lørdag den 2. september kl. 10:00 til ca. kl. 15:00  i Laden på Jenle.

.

Dagens tema er Familie krønike – familiefortællinger, som indeholder historier, værdier, traditioner, kultur, roller samt såvel stjernestunder som svære stunder. Alle faktorerne der i samspil med hinanden – i denne sammenhæng via litteraturen – vil give deltagerne ny viden til at reflektere over egen families fortælling og andres. Og dermed også være hjælp til at blive klogere på udfordringerne i den verden vi lever i nu.

Krønike er i denne sammenhæng en historisk fremstilling af to med hinanden uafhængige litterære værker om 2 familier med vidt forskellige udgangspunkter, kulturer, traditioner med mere i forhold til perioden 1900 – 2015.

Forfatterne er:
Erik Valeur og Lise Ringhof
Benjamin Koppel

Erik Valeur og Lise Ringhof på Jenle

Erik Valeur og Lise Ringhof

.

.

.

Erik Valeur og Lise Ringhof med Familien Brinch trilogien:
1) Det er de danske, der flygter,
2) Det er de oprørske, der svigter og
3) Det er de unger, som forsvinder.

.

.

.

.

.

Foredrag om en slægt – og danskernes mørkere kapitler

Romantrilogien om Brinch-slægten beskriver en særdeles omskiftelig tid i Danmarks historie fra år 1900 frem til i dag – hvor nyt og gammelt støder sammen, og landet ændrer sig hurtigere end nogensinde før med industrialisering, verdenskrige, velfærdsboom, oprørstider og nye teknologier.

I vores oplæg beskriver vi slægtens udvikling og slår ned på særlige punkter i danskernes historie: Ikke mindst nogle af de mørkere sider, der ikke står forrest i historiebøgerne: Fra racehygiejne og åndssvageforsorg til Irak-krig og de nye identitetspolitikker – om de valg, der fik betydning for os som folk, helt konkret og i folkesjælen, og stiller spøgsmålet: Hvem er vi som danskere?

Undervejs giver vi indblik i ’maskinrummet’ bag fortællingen: Hvordan har vi researchet, skrevet og opbygget personer, steder og historier undervejs i handlingen.

Bind 1: Det er de danske som flygter følger Fanø-drengen Erling, der forlader alt det, han kender, læser til læge i København under Første Verdenskrig og bliver gift ind i en rigmandsslægt fra Vejle, hvor hans datter Eva oplever Besættelsen og modstandskampen på tæt hold.

Bind 2: Det er de oprørske der svigter følger Evas sønner, Jakob og Thomas, der begge har ukendte fædre og udvikler sig vidt forskelligt op gennem det danske ungdomsoprør og ind i de usikre firsere, hvor de ligesom landet styrer mod opbrud og voldsomme konfrontationer.

Bind 3: Det er de unge som forsvinder følger slægtens børn efter Murens fald i en uventet problemfyldt verden, der både skyldes forældrenes manglende nærvær i et hektisk familieliv, de nye teknologier og usikkerhed i forhold til en accelererende klimakatastrofe.

Lise Ringhof er datter af Gert og Hanne Ringhof, der er den ene halvdel af grundlæggerne af forlaget Lindhardt og Ringhof. I 1986 overtog hun forlagets kontakt til boghandlerne og har siden arbejdet med salg, marketing og presse på danske forlag, inden hun i 2017 stoppede på Politikens Forlag for at hellige sig arbejdet på romantrilogien sammen med Erik Valeur.

Erik Valeur er tidligere journalist på bl.a. Berlingske, Information, Månedsbladet Press og DR. Har modtaget Cavling-prisen to gange, Krygerprisen, P1-prisen og Publicist-klubbens Jubilæumspris. Debuterede i 2011 med Det syvende barn, der blev en markant bestseller. Modtog Debutantprisen, Weekendavisens Litteraturpris, DR Romanprisen, Harald Mogensen-prisen og Glasnøglen.

.

benjamin_koppel på Jenle

Benjamin Koppel

.

Bogen “Annas sang” er Benjamin Koppels fængslende debutroman om en ung jødisk kvindes skæbne i 1930’ernes København.
Hannah Koppelman vokser op i en jødisk emigrantfamilie med en drøm om at blive musiker som sine brødre. Hun bliver optaget på konservatoriet og forelsker sig idealisten Aksel – alt går hendes vej.

Men i den jødiske familie er slægtens ære og de stolte traditioner afgørende.

Derfor mishager det den stærke mor Bruche, da brødrene en efter en gifter sig med danske kvinder. Bruche og faren Yitzhak anseelse daler i det jødiske miljø, og i deres øjne er det nu op til Hannah at redde familiens navn. Men vil hun opgive alt, hun elsker for sin families ære?
Benjamin Koppel har baseret denne dramatiske fortælling i “Annas sang” om ære, krig og den lysende kærlighed på sandfærdige historier.  inspireret af sin farfar Herman D. Koppels familie.

Bogen er på 500 sider og i marts 2023 allerede trykt i mindst 5 oplag. Handlingen går i detaljer med en dansk-jødisk families dilemma omkring den jødiske traditions bevarelse i København fra 1933 og frem.

Benjamin Koppel er musiker / saxofonist og selv rundet af en stor musikalsk familie.

Benjamin Koppel debuterede i september 2011 som forfatter med udgivelsen Ud af musikken (Gyldendal) skrevet i samarbejde med Casper Rongsted.

I 2022 udkom “Annas Sang” på Gyldendals forlag.

Entre:
Billet kr. 275,00
Køb billetter online:

Køb billetter: museumsbutikken kr. 300,00

Arrangementet er støttet af:

Statens Kunstfond og

Kulturelt Samråd, Skive

.